Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 5 jajek
- 1 słoik dżemu brzoskwiniowego lub z czarnej porzeczki (około 300g)
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka oleju
- 1 duży cukier waniliowy
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
W sporym garnku ubiłam jajka z cukrem i cukrem waniliowym, na puszystą masę. Ciągle mieszając dodawałam na przemian mąkę i mleko, następnie wlewałam stopniowo olej, wymieszałam z kakao, cynamonem, sodą i przyprawą do piernika. Na koniec dodałam dżem i zmiksowałam.
Przepis jest w sam raz na blaszkę 24x36cm.
Ciasto piekłam około 50 minut w 200 stopniach C (piekarnik gazowy).
Piernik smakuje nam wszystkim, mam nadzieję, że ktoś jeszcze go wypróbuje:).