Pyszne ciasteczka owsiane z żurawiną

Jakiś czas temu oglądałam, mniej lub bardziej regularnie, program Między kuchnią a salonem. Poznałam tam dwa przepisy na pyszne ciastka: pierniczki i owsiane. Pierniczki zacznę robić pod koniec listopada, a dziś zdrowe – owsiane :).

Składniki: 

  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 2 jaja
  • 2 szklanki mąki
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 szklanki płatków owsiane (ja kupuję te najzwyklejsze i najtańsze – górskie)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 szklanki suszonej żurawiny (najkorzystniej kupić duże opakowanie w supermarkecie)
  • 200g białej czekolady (tak było w oryginalnym przepisie, ale ja zawsze robię bez niej)
  • szczypta soli

Do dzieła! Na blacie układam wszystkie składniki. Mąkę, cynamon, sodę i sól mieszam w misce. Masło ucieram z cukrem, kiedy nie czuję już grudek cukru dodaję po jaju. Następnie stopniowo wsypuję „wymieszaną mąkę” – ciągle miksując. Na końcu dodaję uprażone (lub nie) płatki owsiane i żurawinę i mieszam wszystko łyżką. Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego i układam w odstępach na blasze. Wkładam do piekarnika na 15 min na 205 stopni C (piekarnik gazowy). Jak ciasteczka zaczynają się rumienić na brzegach – czas je wyjmować.

Ot i cała filozofia. A teraz sama biegnę przygotowywać ciasteczka.